Με αφορμή τις "στατιστικές" και "αναλύσεις" (βλ εδώ) βαρεμένων και δεισιδαίμονων αγράμματων πιστών, σχετικά με τη δύναμη του θεανθρώπου, θα ήθελα να υποβάλλω κάποιες απορίες.
Ας κάνουμε μια ανάλυση στο φαινόμενο «κατάρα» στα κεφάλια των ηθοποιών.
1. Γιατί ο Χριστούλης τσαντίζεται και «καταριέται αυτούς που τον υποδύθηκαν και όχι τους βασανιστές του ? (πχ Άντονι Κουϊν)
2. Γιατί ο Χριστούλης ταλαιπωρεί όλο το συνεργείο, σκηνοθέτες, τα γυρίσματα ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ οι ταινίες έχουν τεράστια επιτυχία? Μήπως δεν μπορεί να κάνει ένα θαύμα να πατώσει η ταινία? Βρε τον κακομοίρη.
3. Γιατί ο Χριστούλης άφησε να ζήσουν μια υπέροχη ζωή με τεράστιες επιτυχίες σε όλη τη διάρκεια της ζωής και της καριέρας τους, τους ηθοποιούς που διακωμωδούν (πχ Mody Pythons – life of Brian) ή που εξευτελίζουν την εικόνα Του?, (πχ Γουίλιαμ Νταφόε – με εξαίρεση το κριθαράκι στο μάτι του … κλπ κλπ κλπ)
Κατόπιν όλων αυτών (συμπληρώστε όσα ακόμα θέλετε για απόδειξη της παράνοιας των προβάτων του θεού) νομίζω πως η κατάρα του "ηλίθιου χριστιανού" είναι ισχυρότερη.
"Είναι ο χριστιανισμός ηλίθιε" που θα έλεγε και κάποιος συγγραφέας αν έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους
------------------------------------------------------
To άρθρο που στάθηκε αφορμή να γράψω το παραπάνω:
Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ (1977)
Ο πιο επιτυχημένος ως προς τη μορφή του Ιησού ηθοποιός μέχρι σήμερα είναι ο Ρόμπερτ Πάουελ, πρωταγωνιστής της σειράς «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι.
Ωστόσο, αν και θα περίμενε κάποιος ότι μετά την υπερπαραγωγή του Τζεφιρέλι ο Πάουελ θα έχει μια λαμπρή καριέρα στο Χόλιγουντ, δεν συνέβη αυτό. Η αλήθεια είναι ότι ο Βρετανός ηθοποιός μετά τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» συνέχισε να δουλεύει σε εγχώριες τηλεοπτικές σειρές και ευρωπαϊκές ταινίες. Αν και έκανε προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την επωνυμία του στο Χόλιγουντ, οι περισσότεροι σκηνοθέτες διστάζουν να δώσουν στον «άνθρωπο που υποδύθηκε τον Ιησού», ρόλους «γήινους», ρόλους «ανθρώπινης αδυναμίας».
Σήμερα είναι 67 χρονών, παντρεμένος και έχει ένα γιο και μία κόρη. Μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια με σκάφος ανά τον κόσμο. Ο ίδιος ο Ρόμπερτ Πάουελ για τον ρόλο που του άλλαξε τη ζωή δήλωσε: «Όταν κλήθηκα να υποδυθώ τον Ιησού, ήμουν 31 ετών και ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και καμία απολύτως γνώμη για τον Χριστό. Τώρα, ύστερα από 9 μήνες γυρισμάτων σε επιβλητικά τοπία του Μαρόκου και της Τυνησίας, μπορώ να πω ότι πραγματικά πιστεύω στον Ιησού, ακόμη και αν δεν πηγαίνω τακτικά στην εκκλησία».
Μιλώντας για τον ρόλο του ο Πάουελ πρόσθεσε: «Στη σκηνή της Σταύρωσης, ήμουν λίγο νευρικός, ίσως και από την εξάντληση που ένιωθα, ύστερα από τη δίαιτα 12 ημερών που είχα επιβάλει στον εαυτό μου, πριν από το γύρισμα, για να φαίνομαι όσο πιο «ρεαλιστικός» μπορούσα. Κάποια στιγμή κοιτάζοντας στον καθρέφτη, αναγνώρισα στο είδωλό μου τον Ιησού. Μου φάνηκε ότι είδα την εικόνα που έχει ο καθένας από εμάς γι΄ Αυτόν, όταν προσπαθούμε να τον φανταστούμε. Την εικόνα που έχω συγκρατήσει από παιδί». Θεωρώντας και ο ίδιος ότι αυτός ήταν ο ρόλος ζωής συμπληρώνει: «Πραγματικά ελπίζω στο μνημόσυνο μου, να με θυμούνται και να με αποκαλούν όλοι ως τον άνθρωπο που υποδύθηκε τον Ιησού».
«Ο Βασιλεύς των Βασιλέων» (1927-1961)
Η πρώτη ταινία για τον Ιησού ήταν «Ο Βασιλεύς των βασιλέων» του Σεσίλ Ντε Μιλ. Στον ρόλο ο Η. Β. Γουόρνερ, ο οποίος είδε την καριέρα του να απογειώνεται μετά την προβολή της ταινίας.
Λίγα χρόνια μετά, το 1937, προτάθηκε και για Όσκαρ. Κάνοντας όμως το μεγάλο απολογισμό το 1956, όταν σταμάτησε να κάνει σινεμά, δήλωσε ότι ο Χριστός έβλαψε την καριέρα του.
Χειρότερη ήταν η εξέλιξη του Τζέφρι Χάντερ, του Ιησού στην επανέκδοση της ταινίας «Ο Βασιλεύς των βασιλέων» το 1961.
Ενώ ως τότε είχε μια πολύ καλή πορεία, μετά τον Χριστό έγινε ένας από τους πρώην λαμπερούς νέους ηθοποιούς των ΗΠΑ που μετακόμισαν στις ευρωπαϊκές ταινίες. Ήταν μόλις 33 ετών.
Εννιά χρόνια μετά σκοτώθηκε πέφτοντας μέσα στο ίδιο του το σπίτι.
«Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» (1965)
Η παραγωγή της ταινίας «άγγιξε» το ποσό των 20.000.000 δολαρίων, και ο Μαξ Φον Σίντοφ προσφέρει μια συγκλονιστική ερμηνεία στο ρόλο του Θεανθρώπου.
Παρά το κόστος, όμως, κάθε άλλο παρά εύκολη δουλειά ήταν τα γυρίσματα. Ο ηθοποιός Μαξ Φον Σίντοβ μπορεί να επιβίωσε μετά την απόφασή του να υποδυθεί τον Ιησού σε μία από τις πιο γνωστές ταινίες για τη ζωή Του, δυστυχώς, όμως, η ίδια η παραγωγή ήταν μια από τις πιο πολυπαθείς.
Ο διευθυντής φωτογραφίας, Γουίλιαμ Σ. Μέλορ, έπαθε καρδιακή προσβολή, κατέρρευσε και πέθανε στο πλατό, προτού προλάβει κανείς να τον βοηθήσει.
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην Αριζόνα, χιονοθύελλα χτύπησε την περιοχή για πρώτη φορά έπειτα από 50 ολόκληρα χρόνια, θάβοντας ολόκληρα τα σετ της Ιερουσαλήμ!
Καστ και συνεργεία υπερέβαλαν εαυτόν για να καθαρίσουν με τη βοήθεια μηχανημάτων τον χώρο και να ξεθάψουν τα σκηνικά.
Και μόλις το έκαναν, ξαναχτύπησε μια νέα χιονοθύελλα, ακόμη πιο ισχυρή από την πρώτη, αναγκάζοντας την παραγωγή να τα μαζέψει άρον-άρον και να συνεχίσει το γύρισμα σε χολιγουντιανό στούντιο.
«Τα Πάθη του Χριστού» (2004)
Ο Τζέιμς Καβίζελ, που ενσάρκωσε τον Ιησού στα πλέον πολυσυζητημένα και πετυχημένα εισπρακτικά «Πάθη του Χριστού», σε σκηνοθεσία του Μελ Γκίμπσον, σίγουρα δεν περίμενε ότι ο ίδιος θα περνούσε από χίλια κύματα για να υποδυθεί τον συγκεκριμένο ρόλο. Στη σκηνή πάνω στον Σταυρό, αστραπή χτυπά τον ηθοποιό αν και ο ουρανός ήταν καθαρός, και σώζεται από θαύμα.
Αστραπή τον χτυπά και στα γυρίσματα στην επί του Όρους Ομιλία!
Επίσης, έπαθε σοβαρή εξάρθρωση ώμου, όταν του έπεσε ο Σταυρός που κουβαλούσε.
«Έφαγε» κατά λάθος διπλό χτύπημα από μαστίγιο στη σχετική σκηνή, κόβεται άσχημα στον καρπό του και αποκτά μια βαθιά ουλή στην πλάτη και, τέλος, αρρωσταίνει με υποθερμία.
Δεν τελειώνει όμως εδώ η λίστα των ηθοποιών που υποδύθηκαν τον Ιησού και η καριέρα τους έληξε άδοξα.
Στο «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του Πατζολίνι ο πρωταγωνιστής, Ενρίκε Ιραζόκι είναι ένας μελαψός Ιησούς που σπάει την καθιερωμένη εικόνα του Θεανθρώπου. Ο Ιραζόκι είναι πολύ γνωστός, αλλά όχι στο Χόλιγουντ: Θεωρείται ένας από τους διασημότερους σκακιστές που γυρίζουν τον κόσμο και παίζουν με αντίπαλους υπερ-υπολογιστές.
Ο πρώτος κινηματογραφικός Χριστός ήταν ο Φρανκ Ράσελ, ο οποίος υποδύθηκε τον Ιησού το 1897, αλλά ο πρώτος που έκανε εντύπωση ήταν αυτός της «Μισαλλοδοξίας» του Γκρίφιθ, τον οποίο υποδύθηκε ο Χάουαρντ Γκέι . Το 1918, σκηνοθέτησε τον εαυτό του ως Ιησού στην ταινία. Είναι ο μοναδικός ηθοποιός που υποδύθηκε τον Χριστό δύο φορές.
Πολύ νέος πέθανε και ο Γκρέιαμ Τσάπμαν, ο Μεσσίας των Μόντι Πάιθονς στη «Ζωή του Μπράιαν», μια κωμική παραβολή της Βίβλου του 1979. Το βρέφος που, κατά την ταινία, γεννήθηκε σε μια φάτνη δίπλα σε αυτήν του Ιησού, πέθανε από καρκίνο στα 48 του.
Ελάχιστοι θυμούνται τον Ιησού στην ταινία του Ρίτσαρντ Φλάισερ «Βαραββάς» με τον Αντονι Κουίν. Ήταν ο Ρόι Μαγκάνο, αδελφός της Σιλβάνα Μαγκάνο και κουνιάδος του παραγωγού Ντίνο Ντε Λαουρέντις, αλλά, κάτι ο ρόλος που ήταν μικρός, κάτι που η ταλαντούχα της οικογένειας ήταν η μεγάλη αδερφή, δεν τον κράτησαν στη μνήμη του κοινού.
Το 1973 γυρίζεται το «Godspell», μια σύγχρονη εκδοχή των Γραφών και της Σταύρωσης με πρωταγωνιστή το αστέρι του Μπρόντγουεϊ, Βίκτορ Γκέρμπερ. Ήταν η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, την οποία ακολούθησε μια ακόμα μέτρια καριέρα. Το σημαντικότερο που κατάφερε ήταν η συμμετοχή του στον «Τιτανικό».
Ο Τεντ Νίλεϊ, ο πρωταγωνιστής του Νόρμαν Τζούισον στη ροκ όπερα ήταν υποψήφιος για τη Χρυσή Σφαίρα ανδρικής ερμηνείας σε μιούζικαλ και για τη Χρυσή Σφαίρα πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού. Έπαιξε άλλες τρεις φορές στο σινεμά και… τέλος. Ερμήνευσε τον ίδιο ρόλο σε πάρα πολλά θέατρα και τώρα κάνει δικές του παραγωγές. Στην επανέκδοση της ίδιας ταινίας το 2000, σε σκηνοθεσία Γκέιλ Έντουαρντς, πρωταγωνιστεί ο Γκλεν Κάρτερ. Στη φιλμογραφία του δεν υπάρχει άλλη ταινία.
Μια χρονιά νωρίτερα, το 1999, υποδύεται τον Ιησού στο «Jesus», μια μίνι σειρά του Ρότζερ Γιανγκ, οΤζέρεμι Σίστο. «Με διάλεξαν γιατί είμαι όμορφος και ακόμη μου λένε στα μπαρ να μετατρέψω το νερό σε κρασί. Αλλά δεν με νοιάζει, εγώ απλώς έπαιξα έναν ρόλο». Ο Σίστο δεν φοβάται τον μύθο, είναι πολύ νέος ακόμη, αλλά ο πρωταγωνιστής του Kαναδού σκηνοθέτη Ντενίς Αρκάν, Λοτέρ Μπλουτό, έχει αρχίσει να το σκέπτεται. Μετά τον «Ιησού από το Μόντρεαλ», που πήρε Όσκαρ ξένης ταινίας και τον έκανε διάσημο, συμμετείχε στο «Ορλάντο» στον «Αγγλο ασθενή», αλλά ακόμη περιμένει τον μεγάλο ρόλο. Ο Μπλουτό έπαιζε έναν ηθοποιό που υποδυόταν τον Χριστό έως τη στιγμή που άρχισε να πιστεύει ότι… είναι.
Το 1988 ήταν η χρονιά του Γουίλιαμ Νταφόε, που υποδύθηκε τον Χριστό στον «Τελευταίο Πειρασμό» του Σκορτσέζε, βασισμένο στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη. Ήταν τέτοιες οι αντιδράσεις, που κανένας δεν τον ταύτισε με τον Χριστό, παρά την πολύ καλή ερμηνεία και την ομοιότητα που έφτιαξε η Δύση για τον Θεάνθρωπο. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Νταφόε τυφλώθηκε εντελώς από το ένα του μάτι, μετά από αλλεργία που παρουσίασε. Ο ίδιος έπειτα από χρόνια και αφού ανέκτησε πλήρως την όρασή του, εξομολογήθηκε: "Ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να πιστέψω ότι είχα το θράσος να πιστέψω ότι μπορούσα να ενσαρκώσω τον ίδιο τον Χριστό».
Αλέξης Γκόλφης - "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται"Για το τέλος αφήσαμε έναν Έλληνα, ο οποίος το 1975 - 76 πήρε τη μεγάλη απόφαση να συμμετέχει στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται". Υποδύθηκε τον Μανωλιό και από εκείνη τη στιγμή η ζωή του πήρε την κάτω βόλτα. Ο ίδιος θεωρούσε πως ο "Χριστός"του Καζαντζάκη τον κυνηγούσε και τον στοίχειωνε. Μετά την ταινία, αρρώστησε, εθίστηκε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ και βρέθηκε ρακένδυτος και νεκρός ένα απόγευμα του προπερασμένου Αυγούστου στην πλατεία Κολιάτσου. Κανείς δεν τον αναζήτησε...
grafida.net
Ας κάνουμε μια ανάλυση στο φαινόμενο «κατάρα» στα κεφάλια των ηθοποιών.
1. Γιατί ο Χριστούλης τσαντίζεται και «καταριέται αυτούς που τον υποδύθηκαν και όχι τους βασανιστές του ? (πχ Άντονι Κουϊν)
2. Γιατί ο Χριστούλης ταλαιπωρεί όλο το συνεργείο, σκηνοθέτες, τα γυρίσματα ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ οι ταινίες έχουν τεράστια επιτυχία? Μήπως δεν μπορεί να κάνει ένα θαύμα να πατώσει η ταινία? Βρε τον κακομοίρη.
3. Γιατί ο Χριστούλης άφησε να ζήσουν μια υπέροχη ζωή με τεράστιες επιτυχίες σε όλη τη διάρκεια της ζωής και της καριέρας τους, τους ηθοποιούς που διακωμωδούν (πχ Mody Pythons – life of Brian) ή που εξευτελίζουν την εικόνα Του?, (πχ Γουίλιαμ Νταφόε – με εξαίρεση το κριθαράκι στο μάτι του … κλπ κλπ κλπ)
Κατόπιν όλων αυτών (συμπληρώστε όσα ακόμα θέλετε για απόδειξη της παράνοιας των προβάτων του θεού) νομίζω πως η κατάρα του "ηλίθιου χριστιανού" είναι ισχυρότερη.
"Είναι ο χριστιανισμός ηλίθιε" που θα έλεγε και κάποιος συγγραφέας αν έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους
------------------------------------------------------
To άρθρο που στάθηκε αφορμή να γράψω το παραπάνω:
Η κατάρα των ηθοποιών που ενσάρκωσαν τον Ιησού
Δευτέρα, 29/04/2013 02:30
Θρύλος, κατάρα που διαιωνίζεται ή απλά μαζεμένες συμπτώσεις; Το γεγονός, ότι όλοι οι ηθοποιοί που έχουν κατά καιρούς ενσαρκώσει κινηματογραφικά τον Ιησού Χριστό βλέπουν την καριέρα τους να παίρνει την κατιούσα, έχουν πάθει διάφορα ατυχήματα, ή ακόμη χειρότερα έχασαν την ίδια τους τη ζωή, προκαλεί δέος.
Είναι στην πλειοψηφία τους γνωστοί ξένοι ηθοποιοί, που πήραν την απόφαση να υποδυθούν στον κινηματογράφο τον Ιησού Χριστού, λόγω της υπέμετρης φιλοδοξίας τους. Εκ των υστέρων βέβαια μετάνιωσαν για την απόφασή τους αυτή. Μετά την "κατάρα" του Superman, ακολουθεί αυτή του Θεανθρώπου."Τυχαίο ή μοιραίο";Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ (1977)
Ο πιο επιτυχημένος ως προς τη μορφή του Ιησού ηθοποιός μέχρι σήμερα είναι ο Ρόμπερτ Πάουελ, πρωταγωνιστής της σειράς «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι.
Ωστόσο, αν και θα περίμενε κάποιος ότι μετά την υπερπαραγωγή του Τζεφιρέλι ο Πάουελ θα έχει μια λαμπρή καριέρα στο Χόλιγουντ, δεν συνέβη αυτό. Η αλήθεια είναι ότι ο Βρετανός ηθοποιός μετά τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» συνέχισε να δουλεύει σε εγχώριες τηλεοπτικές σειρές και ευρωπαϊκές ταινίες. Αν και έκανε προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την επωνυμία του στο Χόλιγουντ, οι περισσότεροι σκηνοθέτες διστάζουν να δώσουν στον «άνθρωπο που υποδύθηκε τον Ιησού», ρόλους «γήινους», ρόλους «ανθρώπινης αδυναμίας».
Σήμερα είναι 67 χρονών, παντρεμένος και έχει ένα γιο και μία κόρη. Μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια με σκάφος ανά τον κόσμο. Ο ίδιος ο Ρόμπερτ Πάουελ για τον ρόλο που του άλλαξε τη ζωή δήλωσε: «Όταν κλήθηκα να υποδυθώ τον Ιησού, ήμουν 31 ετών και ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και καμία απολύτως γνώμη για τον Χριστό. Τώρα, ύστερα από 9 μήνες γυρισμάτων σε επιβλητικά τοπία του Μαρόκου και της Τυνησίας, μπορώ να πω ότι πραγματικά πιστεύω στον Ιησού, ακόμη και αν δεν πηγαίνω τακτικά στην εκκλησία».
Μιλώντας για τον ρόλο του ο Πάουελ πρόσθεσε: «Στη σκηνή της Σταύρωσης, ήμουν λίγο νευρικός, ίσως και από την εξάντληση που ένιωθα, ύστερα από τη δίαιτα 12 ημερών που είχα επιβάλει στον εαυτό μου, πριν από το γύρισμα, για να φαίνομαι όσο πιο «ρεαλιστικός» μπορούσα. Κάποια στιγμή κοιτάζοντας στον καθρέφτη, αναγνώρισα στο είδωλό μου τον Ιησού. Μου φάνηκε ότι είδα την εικόνα που έχει ο καθένας από εμάς γι΄ Αυτόν, όταν προσπαθούμε να τον φανταστούμε. Την εικόνα που έχω συγκρατήσει από παιδί». Θεωρώντας και ο ίδιος ότι αυτός ήταν ο ρόλος ζωής συμπληρώνει: «Πραγματικά ελπίζω στο μνημόσυνο μου, να με θυμούνται και να με αποκαλούν όλοι ως τον άνθρωπο που υποδύθηκε τον Ιησού».
«Ο Βασιλεύς των Βασιλέων» (1927-1961)
Η πρώτη ταινία για τον Ιησού ήταν «Ο Βασιλεύς των βασιλέων» του Σεσίλ Ντε Μιλ. Στον ρόλο ο Η. Β. Γουόρνερ, ο οποίος είδε την καριέρα του να απογειώνεται μετά την προβολή της ταινίας.
Λίγα χρόνια μετά, το 1937, προτάθηκε και για Όσκαρ. Κάνοντας όμως το μεγάλο απολογισμό το 1956, όταν σταμάτησε να κάνει σινεμά, δήλωσε ότι ο Χριστός έβλαψε την καριέρα του.
Χειρότερη ήταν η εξέλιξη του Τζέφρι Χάντερ, του Ιησού στην επανέκδοση της ταινίας «Ο Βασιλεύς των βασιλέων» το 1961.
Ενώ ως τότε είχε μια πολύ καλή πορεία, μετά τον Χριστό έγινε ένας από τους πρώην λαμπερούς νέους ηθοποιούς των ΗΠΑ που μετακόμισαν στις ευρωπαϊκές ταινίες. Ήταν μόλις 33 ετών.
Εννιά χρόνια μετά σκοτώθηκε πέφτοντας μέσα στο ίδιο του το σπίτι.
«Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» (1965)
Η παραγωγή της ταινίας «άγγιξε» το ποσό των 20.000.000 δολαρίων, και ο Μαξ Φον Σίντοφ προσφέρει μια συγκλονιστική ερμηνεία στο ρόλο του Θεανθρώπου.
Παρά το κόστος, όμως, κάθε άλλο παρά εύκολη δουλειά ήταν τα γυρίσματα. Ο ηθοποιός Μαξ Φον Σίντοβ μπορεί να επιβίωσε μετά την απόφασή του να υποδυθεί τον Ιησού σε μία από τις πιο γνωστές ταινίες για τη ζωή Του, δυστυχώς, όμως, η ίδια η παραγωγή ήταν μια από τις πιο πολυπαθείς.
Ο διευθυντής φωτογραφίας, Γουίλιαμ Σ. Μέλορ, έπαθε καρδιακή προσβολή, κατέρρευσε και πέθανε στο πλατό, προτού προλάβει κανείς να τον βοηθήσει.
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην Αριζόνα, χιονοθύελλα χτύπησε την περιοχή για πρώτη φορά έπειτα από 50 ολόκληρα χρόνια, θάβοντας ολόκληρα τα σετ της Ιερουσαλήμ!
Καστ και συνεργεία υπερέβαλαν εαυτόν για να καθαρίσουν με τη βοήθεια μηχανημάτων τον χώρο και να ξεθάψουν τα σκηνικά.
Και μόλις το έκαναν, ξαναχτύπησε μια νέα χιονοθύελλα, ακόμη πιο ισχυρή από την πρώτη, αναγκάζοντας την παραγωγή να τα μαζέψει άρον-άρον και να συνεχίσει το γύρισμα σε χολιγουντιανό στούντιο.
«Τα Πάθη του Χριστού» (2004)
Ο Τζέιμς Καβίζελ, που ενσάρκωσε τον Ιησού στα πλέον πολυσυζητημένα και πετυχημένα εισπρακτικά «Πάθη του Χριστού», σε σκηνοθεσία του Μελ Γκίμπσον, σίγουρα δεν περίμενε ότι ο ίδιος θα περνούσε από χίλια κύματα για να υποδυθεί τον συγκεκριμένο ρόλο. Στη σκηνή πάνω στον Σταυρό, αστραπή χτυπά τον ηθοποιό αν και ο ουρανός ήταν καθαρός, και σώζεται από θαύμα.
Αστραπή τον χτυπά και στα γυρίσματα στην επί του Όρους Ομιλία!
Επίσης, έπαθε σοβαρή εξάρθρωση ώμου, όταν του έπεσε ο Σταυρός που κουβαλούσε.
«Έφαγε» κατά λάθος διπλό χτύπημα από μαστίγιο στη σχετική σκηνή, κόβεται άσχημα στον καρπό του και αποκτά μια βαθιά ουλή στην πλάτη και, τέλος, αρρωσταίνει με υποθερμία.
Δεν τελειώνει όμως εδώ η λίστα των ηθοποιών που υποδύθηκαν τον Ιησού και η καριέρα τους έληξε άδοξα.
Στο «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του Πατζολίνι ο πρωταγωνιστής, Ενρίκε Ιραζόκι είναι ένας μελαψός Ιησούς που σπάει την καθιερωμένη εικόνα του Θεανθρώπου. Ο Ιραζόκι είναι πολύ γνωστός, αλλά όχι στο Χόλιγουντ: Θεωρείται ένας από τους διασημότερους σκακιστές που γυρίζουν τον κόσμο και παίζουν με αντίπαλους υπερ-υπολογιστές.
Ο πρώτος κινηματογραφικός Χριστός ήταν ο Φρανκ Ράσελ, ο οποίος υποδύθηκε τον Ιησού το 1897, αλλά ο πρώτος που έκανε εντύπωση ήταν αυτός της «Μισαλλοδοξίας» του Γκρίφιθ, τον οποίο υποδύθηκε ο Χάουαρντ Γκέι . Το 1918, σκηνοθέτησε τον εαυτό του ως Ιησού στην ταινία. Είναι ο μοναδικός ηθοποιός που υποδύθηκε τον Χριστό δύο φορές.
Πολύ νέος πέθανε και ο Γκρέιαμ Τσάπμαν, ο Μεσσίας των Μόντι Πάιθονς στη «Ζωή του Μπράιαν», μια κωμική παραβολή της Βίβλου του 1979. Το βρέφος που, κατά την ταινία, γεννήθηκε σε μια φάτνη δίπλα σε αυτήν του Ιησού, πέθανε από καρκίνο στα 48 του.
Ελάχιστοι θυμούνται τον Ιησού στην ταινία του Ρίτσαρντ Φλάισερ «Βαραββάς» με τον Αντονι Κουίν. Ήταν ο Ρόι Μαγκάνο, αδελφός της Σιλβάνα Μαγκάνο και κουνιάδος του παραγωγού Ντίνο Ντε Λαουρέντις, αλλά, κάτι ο ρόλος που ήταν μικρός, κάτι που η ταλαντούχα της οικογένειας ήταν η μεγάλη αδερφή, δεν τον κράτησαν στη μνήμη του κοινού.
Το 1973 γυρίζεται το «Godspell», μια σύγχρονη εκδοχή των Γραφών και της Σταύρωσης με πρωταγωνιστή το αστέρι του Μπρόντγουεϊ, Βίκτορ Γκέρμπερ. Ήταν η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, την οποία ακολούθησε μια ακόμα μέτρια καριέρα. Το σημαντικότερο που κατάφερε ήταν η συμμετοχή του στον «Τιτανικό».
Ο Τεντ Νίλεϊ, ο πρωταγωνιστής του Νόρμαν Τζούισον στη ροκ όπερα ήταν υποψήφιος για τη Χρυσή Σφαίρα ανδρικής ερμηνείας σε μιούζικαλ και για τη Χρυσή Σφαίρα πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού. Έπαιξε άλλες τρεις φορές στο σινεμά και… τέλος. Ερμήνευσε τον ίδιο ρόλο σε πάρα πολλά θέατρα και τώρα κάνει δικές του παραγωγές. Στην επανέκδοση της ίδιας ταινίας το 2000, σε σκηνοθεσία Γκέιλ Έντουαρντς, πρωταγωνιστεί ο Γκλεν Κάρτερ. Στη φιλμογραφία του δεν υπάρχει άλλη ταινία.
Μια χρονιά νωρίτερα, το 1999, υποδύεται τον Ιησού στο «Jesus», μια μίνι σειρά του Ρότζερ Γιανγκ, οΤζέρεμι Σίστο. «Με διάλεξαν γιατί είμαι όμορφος και ακόμη μου λένε στα μπαρ να μετατρέψω το νερό σε κρασί. Αλλά δεν με νοιάζει, εγώ απλώς έπαιξα έναν ρόλο». Ο Σίστο δεν φοβάται τον μύθο, είναι πολύ νέος ακόμη, αλλά ο πρωταγωνιστής του Kαναδού σκηνοθέτη Ντενίς Αρκάν, Λοτέρ Μπλουτό, έχει αρχίσει να το σκέπτεται. Μετά τον «Ιησού από το Μόντρεαλ», που πήρε Όσκαρ ξένης ταινίας και τον έκανε διάσημο, συμμετείχε στο «Ορλάντο» στον «Αγγλο ασθενή», αλλά ακόμη περιμένει τον μεγάλο ρόλο. Ο Μπλουτό έπαιζε έναν ηθοποιό που υποδυόταν τον Χριστό έως τη στιγμή που άρχισε να πιστεύει ότι… είναι.
Το 1988 ήταν η χρονιά του Γουίλιαμ Νταφόε, που υποδύθηκε τον Χριστό στον «Τελευταίο Πειρασμό» του Σκορτσέζε, βασισμένο στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη. Ήταν τέτοιες οι αντιδράσεις, που κανένας δεν τον ταύτισε με τον Χριστό, παρά την πολύ καλή ερμηνεία και την ομοιότητα που έφτιαξε η Δύση για τον Θεάνθρωπο. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Νταφόε τυφλώθηκε εντελώς από το ένα του μάτι, μετά από αλλεργία που παρουσίασε. Ο ίδιος έπειτα από χρόνια και αφού ανέκτησε πλήρως την όρασή του, εξομολογήθηκε: "Ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να πιστέψω ότι είχα το θράσος να πιστέψω ότι μπορούσα να ενσαρκώσω τον ίδιο τον Χριστό».
Αλέξης Γκόλφης - "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται"Για το τέλος αφήσαμε έναν Έλληνα, ο οποίος το 1975 - 76 πήρε τη μεγάλη απόφαση να συμμετέχει στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται". Υποδύθηκε τον Μανωλιό και από εκείνη τη στιγμή η ζωή του πήρε την κάτω βόλτα. Ο ίδιος θεωρούσε πως ο "Χριστός"του Καζαντζάκη τον κυνηγούσε και τον στοίχειωνε. Μετά την ταινία, αρρώστησε, εθίστηκε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ και βρέθηκε ρακένδυτος και νεκρός ένα απόγευμα του προπερασμένου Αυγούστου στην πλατεία Κολιάτσου. Κανείς δεν τον αναζήτησε...
grafida.net