Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Τσίπρας: Πρώτη πράξη ακύρωση μνημονίου και εφαρμοστικών νόμων


Το δίλημμα “Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ” έθεσε κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής του συνδυασμού Αλέξης Τσίπρας, πριν λίγα λεπτά μιλώντας στην Αθηναΐδα. ”Το Μνημόνιο ή το εφαρμόζεις ή το ακυρώνεις. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να το ακυρώσουν για να το εφαρμόσουν. Εμείς θα το ακυρώσουμε” είπε με έμφαση στην αρχψή της ομιλίας του.

Ως προς το οικονομικό πρόγραμμα μιας ”αντιμνημονιακής προοδευτικής κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ” διευκρίνισε: “πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς, αμέσως μόλις συγκροτηθεί η νέα Βουλή, θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του”. Ως προς το χρέος και τα δάνεια ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής: “Αμέσως μετά την ακύρωση του Μνημονίου, η νέα κυβέρνηση θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους και θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους της χώρας θα αναζητήσει ευρωπαϊκή λύση”. Εδώ βέβαια αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς η ευρωπαϊκή λύση σύμφωνα με αρκετούς δεν είναι εφικτή χωρίς το Μνημόνιο και όλους του τους όρους. Επιπλέον διακήρυξε “νέα αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη δραστική μείωσή του, ή ένα μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμών των τόκων, έως ότου διαμορφωθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας”.

Ως προς τα άμεσα μέτρα η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: “Θα καταργήσει άμεσα την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός και τα επιδόματα ανεργίας, ασθένειας και μητρότητας και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις. Θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα €751 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στα €461,5 ευρώ, ενώ στην πρότασή του ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριέλαβε και την παροχή που έταξε χτες ο Αντώνης Σαμαράς, ότι το επίδομα ανεργίας θα χορηγείται για διπλάσιο χρόνο από το σημερινό (δύο χρόνια). Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να άρει την κατάργηση της μετενέργειας και να επαναφέρει την υποχρεωτική επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.

Επιπλέον, είπε πως θα καταργήσει τα χαράτσια για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα απ’ όλα για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους ζουν στα όρια της φτώχειας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ισχύουν για τους υπόλοιπους.

Περαιτέρω μίλησε για “ρεαλιστική, αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική σταθεροποίηση” μέσα από “ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να εντοπίζεται το εισόδημα και η περιουσία κάθε πολίτη και να κατανέμεται δίκαια το φορολογικό βάρος”. Κρατώντας χαμηλά τον πήχη, είπε πως θα προχωρήσει σε “πάγωμα των μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις”, άρα μιλά για επιστροφή στα επίπεδα του 2010.

Ως προς τα δάνεια των ιδιωτών, είπε ότι θα προωθήσει “ολική ή μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών”. Υπερφαλαγγίζοντας και την προεκλογική παροχή Βενιζέλου, δεσμεύτηκε ότι “θα μειώσουμε άμεσα τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό”.

Στο μείζον θέμα των τραπεζών ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: “θα εθνικοποιήσουμε και ακολούθως θα κοινωνικοποιήσουμε, δηλαδή θα θέσουμε υπό δημόσιο κοινωνικό και διαφανή έλεγχο, τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας”, χωρίς να διευκρινίζει για πόσο διάστημα και αν αυτό συνιστά ισχυρό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα όπως έλεγε κάποτε.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για “νέα ανεξάρτητη, πολυδιάστατη, ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική” και τόνισε με νόημα ότι “το παρωχημένο δόγμα «ανήκομεν εις τη Δύση» που μετατράπηκε σταδιακά σε «παραδινόμαστε εις τους ισχυρούς», δε μπορεί να συνεχίζει να αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής μας πολιτικής”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αναζητήσει νέους συμμάχους, στο πρότυπο της εξωτερικής πολιτικής Καραμανλή.


ΠΗΓΗ : http://mao.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: