Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Στον αστερισμό της Θάτσερ θα κινηθεί η κυβέρνηση


Στον αστερισμό της Θάτσερ θα κινηθεί η κυβέρνηση

tvxs.gr/node/117971


 
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει «πολιτική πυγμής» απέναντι σε οποιαδήποτε κοινωνική διεκδίκηση, μιμούμενη την ανάλογη τακτική της Μάργκαρετ Θάτσερ την δεκαετία του 80, στη Μεγάλη Βρετανία.

Η αναγκαστική υποχώρηση των εργαζόμενων στο Μετρό, με την απεργία τους να αποδοκιμάζεται από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης και κατά συνέπεια την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, έφερε «αέρια στα πανιά» των κυβερνητικών στελεχών, που εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι μόνο μια η τακτική του μαστίγιου μπορεί να συσπειρώσει μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν την ΝΔ να επιστρέφει με ένα ελαφρύ προβάδισμα στην πρώτη θέση, χρησιμοποιείται από τα ίδια στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs, ως επιβεβαίωση αυτής της πολιτικής.
Ανάλογες είναι οι παραινέσεις προς την κυβέρνηση από τον σημερινό φιλοκυβερνητικό τύπο. Η «Καθημερινή», που έχει βασικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Με τη συνταγή του μετρό απέναντι στις συντεχνίες», γράφει ότι «η απειλή της απόλυσης θα χρησιμοποιείται σε όλες τις ακραίες κινητοποιήσεις», καθώς μάλιστα «το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποδέκτης δημοσκοπήσεων που καταδεικνύουν ότι οι πολίτες διαφωνούν με την εξαίρεση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων από τα μέτρα».

Στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη αποφασιστεί, σύμφωνα μεπληροφορίες του Tvxs, η παρουσίαση ως προνομιούχων όλων των συνδικάτων που ίσως αντιδράσουν το ερχόμενο διάστημα.
Το κύριο άρθρο της εφημερίδας σημειώνει επίσης ότι «η κοινή γνώμη δεν ανέχεται πλέον τις οργανωμένες συντεχνίες... και ταυτόχρονα επικροτεί τους πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι εφαρμόζουν τον νόμο και επιδεικνύουν πυγμή».

«Δόγμα πυγμής» είναι και ο κύριος τίτλος του «Έθνους της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο ο κ. Σαμαράς δήλωσε στους συνεργάτες του «ότι δεν πρόκειται να γελοιοποιηθούμε», υποχωρώντας στις απαιτήσεις των εργαζόμενων στο Μετρό. Η εφημερίδα προσθέτει ότι σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η εξέλιξη της απεργίας στα μέσα μεταφοράς αποτέλεσε «ένα ακόμη πολιτική χτύπημα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να στηρίξει τους συνδικαλιστές».
Ανάλογη είναι και η κατεύθυνση του «Βήματος» της Κυριακής, που υποστηρίζει ότι έχει σημειωθεί «μεγάλη στροφή» στις διαθέσεις των πολιτών που «θέλουν πυγμή και σταθερότητα». Έτσι παρουσιάζει την δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία η ΝΔ αποκτά ελαφρύ προβάδισμα εναντίον του ΠΑΣΟΚ, ενώ η εφημερίδα θεωρεί ότι κέρδη φέρνει και στο ΠΑΣΟΚ η στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Τα επόμενα μέτωπα
Αντιμέτωποι με διάφορες κοινωνικές ομάδες θα βρεθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Θα τις αντιμετωπίσει όμως με τον «αέρα» της μάχης στις συγκοινωνίες.
  • Ειδικά μισθολόγια: Αν και η μάχη δόθηκε όταν αποφασίστηκαν οι περικοπές, η κυβέρνηση φοβάται ότι όταν λάβουν οι θιγόμενοι τα εκκαθαριστικά της μισθοδοσίας με μειώσεις, αναδρομικές κρατήσεις και νέες κρατήσεις λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου, θα δημιουργηθεί νέα ένταση.
  •  Μείωση ΑΕΙ - ΤΕΙ: Πέρα από τις αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας για τη δραστική μείωση πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων της τεχνολογικής εκπαίδευσης, η κυβέρνηση φοβάται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη και με τις τοπικές κοινωνίες που θα δουν να μπαίνουν λουκέτα σε ιδρύματα της περιοχής τους.
  • Αγρότες - ναυτικοί: Είναι το δεύτερο τεστ της κυβέρνησης μετά από αυτό των συγκοινωνιών. Το μέτωπο θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα, όμως, τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι η στάση Σαμαρά δεν θα μεταβληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: