Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Προτείνουν τον Μάνινγκ για το Νόμπελ Ειρήνης


tvxs.gr/node/134849


 
«

"Η ετυμηγορία της Τρίτης (σ.σ. καταδίκη του Μπράντλει Μάνινγκ) από το στρατιωτικό δικαστήριο δεν μειώνει το τεράστιο ηθικό ανάστημα του Μπράντλει Μάνινγκ. Θα είμαι υπερήφανος όταν τον επόμενο μήνα παραδώσω στην Επιτροπή των βραβείων Νόμπελ στο Όσλο μια αναφορά με ένα απλό μήνυμα που θα υπογράφουν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι και θα λέει: Σας καλώ να απονείμετε το Νόμπελ Ειρήνης στο Μπράντλει Μάνινγκ». Τα παραπάνω γράφει ο Νόρμαν Σόλομον αμερικανός δημοσιογράφος και ακτιβιστής κατά του πολέμου στοUSATODAY. Δεν είναι ο μόνο που έχει προτείνει κάτι τέτοιο. Η ακτιβίστρια υπέρ της ειρήνης αλλά και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, Mairead Corrigan-Maguire, πρόσφατα σε άρθρο της στον Guardian υποστήριξε ότι ο Μπράντλει Μάνινγκ θα πρέπει να κερδίσει το βραβείο."



""Χάρη στον Μάνινγκ τεράστιας σημασίας πληροφορίες δημοσιοποιήθηκαν καθιστώντας δυνατή την τεκμηριωμένη συζήτηση για τον πόλεμο και την ειρήνη. Για παράδειγμα αυτός ήταν που διέρρευσε το διαβόητο βίντεοCollateral Murder στο οποίο αμερικανοί στρατιώτες από ελικόπτερα πυροβόλησαν και σκότωσαν άμαχους στη Βαγδάτη""
    γράφει ο Νόρμαν Σόλομον. Στη συνέχεια αναφέρεται στα στοιχεία που αποκάλυψε ο Μάνινγκ για τη σφαγή τουλάχιστον 10 αμάχων συμπεριλαμβανομένων και μικρών παιδιών στην ιρακινή πόλη  Ishaqi.

«Η αποκάλυψη οδήγησε την κυβέρνηση του Ιράκ να σκληρύνει τη στάση της και να ζητήσει τη δικαιοδοσία από τα αμερικανικά στρατεύματα για εγκληματικές πράξεις. Η Ουάσιγκτον θεώρησε την απαίτηση απαράδεκτη επισπεύδοντας έτσι την πλήρη αμερικανική στρατιωτική αποχώρηση από τη χώρα» τονίζει ο Σόλομον.


Στο σημείο αυτό αναφέρεται και στην βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ακτιβίστριαMairead Corrigan-Maguire που έκανε επισήμως την ίδια πρόταση. Πράγματι στις 30 Ιουνίου, η Maguire έγραφε στο Guardian: «Για το φετινό βραβείο (σ.σ. Νόμπελ Ειρήνης) προτείνω τον στρατιώτη των ΗΠΑ Μπράντλει Μάνινγκ. Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν πιο άξιο. Οι αποκαλύψεις του Μάνινγκ βοήθησαν να μπει τέλος στον πόλεμο του Ιράκ και μπορούν να βοηθήσουν να μπει φρένο σε περαιτέρω συγκρούσεις σε άλλες περιοχές».

«Σε όλο τον κόσμο, ο Μάνινγκ θεωρείται ειρηνοποιός και ήρωας. Η υποψηφιότητά του για το Νόμπελ Ειρήνης θα αντανακλά αυτό το γεγονός. Ωστόσο, στο σπίτι του, στην Αμερική, ο Μάνινγκ δικάζεται με την κατηγορία της κατασκοπείας και της «βοήθειας προς τον εχθρό». Αυτό δεν θα πρέπει να εμποδίσει την υποψηφιότητα του. Η πολιτικός της Βιρμανίας Aung San Suu Kyi και ο Κινέζος συγγραφέας Liu Xiaobo κέρδισαν το βραβείο ενώ βρίσκονταν φυλακισμένοι στις χώρες καταγωγής τους» σημειώνει η Maguire.

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΕΔΩ 
http://act.rootsaction.org/p/dia/action/public/?action_KEY=7612

ΠΗΓΗ  tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: