Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Αγνωστοι εισβολείς οι πρόγονοι μας;

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπου και την ανάπτυξη πολιτισμού.
 Πολλοί και οι ηλίθιοι εθνικιστές κάθε είδους και πάμπολοι οι απατεώνες βιβλιοπώλες που εκμεταλεύονται τέτοιες καταστάσεις για όφελός τους, υλικό ή ηθικό.

Τα ερωτήματα για αρχαίες τοιχογραφίες που απεικονίζουν σκάφανδρα ή διαστημόπλοια ή αεροπλάνα παραμένουν αναπάντητα και οι σκεπτικιστές, έχοντας σαν παράδειγμα τους γελοίους που προανέφερα, τους βάζουν όλους σε ένα τσουβάλι.

Κάποια μέρα θα γίνει γνωστή η προέλευση της "ανεξήγητης" τεχνολογικής και πνευματικής  προόδου που υπήρξε χιλιάδες χρόνια πριν.  Από το Γιοναγκούνι της Ιαπωνίας μέχρι το στόουνχετζ και από τις πυραμίδες (περιλαμβανομένων και των Ελληνικών που είναι αρχαιότερες των Αιγυπτιακών) μέχρι τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.
 Προς το παρόν πάμε απο το κακό στο χειρότερο :
 - "εν αρχή είναι ο λόγος" (δλδ η λογική) αλλά το έχουμε ξεχάσει, με αποτέλεσμα ο μισός πλανήτης να λιμοκτονεί και ο άλλος μισός να κάνει δίαιτα για να αδυνατίσει.
- ποτάμια αίματος για το πετρέλαιο
- Χριστέμποροι και Μωαμεθέμποροι  που έχουν πάει τον κόσμο 1800 χρόνια πίσω ... και τόσα άλλα.

Τα συμπεράσματα δικά σας.
Εγώ απλά δίνω τροφή για σκέψη.

Ακολουθεί το  άρθρο του Βήματος

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=774292

http://anaskafi.blogspot.be/2016/02/x-files.html
Ανθρωπολογικό X-Files: Αγνωστοι εισβολείς οι πρόγονοι μας;
,,,,,,,,,

Μια νέα γενετική ανάλυση αποκαλύπτει ότι πριν από περίπου 15 χιλιάδες χρόνια μια άγνωστη μέχρι σήμερα ομάδα ανθρώπων εισέβαλε στην Ευρώπη και αντικατέστησε τους πληθυσμούς των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών που ζούσαν μέχρι τότε στην ήπειρο μας.

Η ανακάλυψη

Ένα τελείως άγνωστο έως τώρα κεφάλαιο της ευρωπαϊκής προϊστορίας αρχίζει να έρχεται στο φως. Η Ευρώπη υπέστη μια μεγάλη πληθυσμιακή αναστάτωση πριν περίπου 14.500 χρόνια, καθώς σταδιακά έβγαινε από την τελευταία εποχή των παγετώνων, όταν μυστηριώδεις επιδρομείς την κατέκτησαν. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε για πρώτη φορά μια νέα διεθνής γενετική ανάλυση -με ελληνική συμμετοχή- προϊστορικού DNA από οστά και δόντια κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.

Μέχρι σήμερα η εικόνα που υπήρχε, ήταν ότι τους πρώτους κατοίκους της Ευρώπης, που έφθασαν από την Αφρική πριν από περίπου 40.000 χρόνια, τους αντικατέστησαν σε μεγάλο βαθμό οι πρώτοι γεωργοί που μετανάστευσαν μαζικά από την Μέση Ανατολή πριν από 8.000 χρόνια και οι τελευταίοι, με τη σειρά τους, υπέστησαν την εισβολή νομάδων από την ευρασιατική στέππα πριν από περίπου 4.500 χρόνια. Έτσι, πιστεύεται ότι υπήρξαν τρία μεγάλα πληθυσμιακά-μεταναστευτικά ρεύματα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ευρώπη.


Τα νέα ευρήματα

Όμως η νέα γενετική έρευνα περιπλέκει τα πράγματα, καθώς φέρνει στο φως μια ακόμη εισβολή, την εποχή που το κλίμα βελτιωνόταν και έλιωναν οι πάγοι. Ποιοί ήσαν οι εισβολείς κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και από πού ήλθαν, παραμένει μυστήριο προς το παρόν. «Η κύρια υπόθεση είναι ότι κατάγονταν από πιο θερμά μέρη, πιθανώς από τη νοτιοανατολική Ευρώπη», σύμφωνα με τον Γιοχάνες Κράουζε του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Current Biology».

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Επιστημών και του Κέντρου Σέκενμπεργκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και το Παλαιοπεριβάλλον του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν. Οι ερευνητές ανέλυσαν μιτοχονδριακό DNA -που περνά από γενιά σε γενιά μόνο μέσω της μητέρας- από 55 Ευρωπαίους, ο πιο παλιός από τους οποίους έζησε πριν από περίπου 35.000 χρόνια (στην Ύστερη Πλειστόκαινο εποχή) και ο νεότερος πριν από 7.000 χρόνια. Οι σκελετοί είχαν βρεθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Για «απολύτως απρόσμενα πληθυσμιακά ευρήματα» έκανε λόγο ο ελληνικής καταγωγής γενετιστής Ιωσήφ Λαζαρίδης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Όπως είπε, «φαίνεται πως οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες της Ευρώπης άντεξαν τις χειρότερες δυσκολίες της εποχής των παγετώνων, για να αντικατασταθούν τελικά, όταν οι πάγοι άρχισαν να υποχωρούν». Όμως, πρόσθεσε, «το μιτοχονδριακό DNA μπορεί να αποκαλύψει μόνο ένα μέρος της ιστορίας ενός πληθυσμού. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να εξάγουμε πυρηνικό DNA από σκελετούς της Πλειστοκαίνου εποχής, ώστε να μάθουμε περισσότερα πράγματα γι' αυτή την πρώιμη πληθυσμιακή μεταβολή».
Δεν υπάρχουν σχόλια: