Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Nα αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό:ομαδα ' ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ"

Τι θέλουμε να πετύχουμε
Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στην πολιτική σκηνή ομάδες κρούσης με άποψη και δομημένο λόγο, που κατ΄αρχήν θα διεκδικήσουν ένα υγιές πλαίσιο λειτουργίας της πολιτικής, καταγγέλλοντας (κυρίως στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ) τη διαφθορά και τον παραλογισμό, όπου τον συναντούμε – στα μικρά και στα μεγάλα. Αυτό με τη σειρά του θα αναγκάσει το σημερινό επικίνδυνο σύμφυρμα ανόητων ερασιτεχνών και «καθαρόαιμων» απατεώνων που μόνο ενοποιό στοιχείο είχαν μέχρι τώρα το πλιάτσικο του Κράτους, να οδηγηθεί στη διάλυση. Χρησιμοποιούμε θεσμικούς τρόπους πίεσης – εντός και εκτός της χώρας. Οι ελάχιστες υγιείς φωνές της πολιτικής σκηνής  – όλες σχεδόν παροπλισμένες, σε ρόλο παρατηρητή -  και οι φρέσκες δυνάμεις της αγοράς θέλουμε να ενωθούν για να αποκτήσουμε επιτέλους όραμα και πυξίδα.
  index.html
Οι παρακάτω θέσεις είναι μια «μαγιά» για την πρώτη μας συνάντηση που θα γίνει στον κινηματογράφο "ΔΑΝΑΟΣ" την Κυριακή 23/10 με παρουσία και ΜΜΕ.

Εκεί, θα συζητήσουμε για τη συνέχεια αναλαμβάνοντας, όσοι έχουν διάθεση και ειδικές γνώσεις, τομείς ευθύνης. Σκοπός είναι αυτή η Ένωση Πολιτών να αποκτήσει δημόσιο λόγο με ειδικό βάρος. Δεν είμαστε απλώς – και απροσδιόριστα – αγανακτισμένοι. Είμαστε σκεπτόμενοι και έχουμε προτάσεις. Πολύ πιθανόν αυτή η κίνηση να εξελιχθεί σε πολιτικό σχηματισμό – από μας εξαρτάται.

Σχέσεις Εκκλησίας - κράτους
Διαχωρισμός, ξεκάθαρα. Για το καλό και της ίδιας της εκκλησίας – για να απαλλαγεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κράτους. (Γιατί θα πρέπει τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου να τις επικυρώνει ο Υπουργός Παιδείας;) Η περιουσία της εκκλησίας καταγράφεται και ορίζονται οι χρήσεις της. Οι εμπορικές χρήσεις φορολογούνται όπως σε κάθε ΝΠΙΔ. (Σημείωση: αυτό που ονομάζουμε εκκλησιαστική περιουσία, κτηθείσα επί Τουρκοκρατίας, είναι στην πραγματικότητα κρατική περιουσία καθώς εκείνη την εποχή – ελλείψει κράτους - η εκκλησία είχε διοικητικό ρόλο). Ωστόσο η εκκλησία μπορεί να αποκτήσει πνευματικό πρόσωπο, (που μόνο ως εξαίρεση το συναντάμε σήμερα στους κόλπους της) και να προσφέρει κοινωνικό έργο. Πρέπει να έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Άρα διατηρεί μέρος της περιουσίας της που μπορεί να εκμεταλλεύεται και αποδίδει στο κράτος τα υπόλοιπα. Φυσικά, οι κληρικοί παύουν να μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στις φορολογικές δηλώσεις μπαίνει ένας προαιρετικός φόρος υπέρ της εκκλησίας από όσους το επιθυμούν και αποδίδεται σ’ αυτή.

Καθιερώνεται ο πολιτικός όρκος στα δικαστήρια και στις ορκωμοσίες αιρετών αρχόντων.

Στους γάμους, υποχρεωτικός είναι ο πολιτικός. Η Δημοτική αρχή είναι αρμόδια για να πιστοποιεί μια πράξη αστικού δικαίου. Όποιος επιθυμεί, φυσικά, μπορεί να κάνει και θρησκευτικό.


Παιδεία
Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί η Παιδεία, η πιο σημαντική επένδυση για το μέλλον της χώρας, θα πρέπει να έχει πολιτικό προϊστάμενο και να αλλάζει κατεύθυνση και σύστημα κάθε φορά που αλλάζει ο Υπουργός. Η ένταξη της Παιδείας στα μικροκομματικά συμφέροντα ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων.
Προτείνουμε η Παιδεία να χαράσσεται (και να διοικείται) από 5μελή επιτροπή «σοφών» στην οποία θα συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες Πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι δύο εκ των οποίων θα πρέπει να είναι καθηγητές σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης ή/και των ΗΠΑ. Υπουργός Παιδείας θα είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, η θητεία του οποίου θα ορίζεται από την ίδια την επιτροπή. Η επιτροπή επίσης θα επιλέγει τα μέλη της, αν κάποιος αποχωρήσει, και θα εποπτεύει το εκπαιδευτικό σύστημα. Ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας θα έχει «τεχνικές» αρμοδιότητες, οικονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.
Προτείνουμε τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας, Δημήτρη Νανόπουλο, ως τον ιθύνοντα νου αυτού του αρχικού σχήματος.
Η Βουλή θα μπορεί να αλλάξει την σύνθεση της επιτροπής με απόφαση των 2/3 του σώματος.
Επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Καθιερώνεται ετήσια επιμόρφωση των δασκάλων και καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης σε χρόνο των θερινών διακοπών ο οποίος μειώνεται ανάλογα.

Καταργείται η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές των πρυτανκών αρχών.

Αυστηρά όρια στη λειτουργία κομματικών νεολαιών στους χώρους των Πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές χάνουν την φοιτητική ιδιότητα μετά από συγκεκριμένο αριθμό αποτυχιών στις εξετάσεις.

Καθιερώνονται άτοκα φοιτητικά δάνεια τα οποία θα αρχίσουν να αποπληρώνονται
2 χρόνια μετά την αποφοίτηση.

Συνεργασία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με επιχειρήσεις σε τομείς έρευνας τεχνολογίας και απορρόφησης επιστημόνων. Συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού σε κοινά προγράμματα.

Δωρεάν παροχή, σε κάθε φοιτητή, πρόσβασης στο διαδίκτυο και από τον προσωπικό του χώρο.

 ΠΗΓΗ: http://www.dimiourgiaxana.gr/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: