Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Εργαζόμενοι σε καφέ - εστιατόρια (και όχι μόνο) στο Βέλγιο: Ενημερωθείτε

Δυστυχώς δεν ήξερα πώς να χειριστώ το θέμα, τρία χρόνια τώρα, που άλλαξα 

οχτώ δουλειές και κανένας δεν με δ'ηλωσε.

Στον επόμενο εργοδότη δεν θα είμαι άοπλος

... και μην ακούσω μοιρολατρίες, κλάψες και κίνδυνο για "μαύρες λίστες".

Μας εκμεταλεύονται επειδή ΕΜΕΙΣ τους το επιτρέπουμε αλλά αυτοί μας 

έχουν περισσότερο ανάγκη απ' οτι εμείς αυτούς.

Εύχομαι (και θα αγωνιστώ γι αυτό), εδώ που ήρθαμε να μην ζήσουμε σαν δούλοι.ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ της Πρωτοβουλίας:

Σε συνέχεια της 
εκδήλωσης που οργάνωσε η Πρωτοβουλία στις 4 Νοέμβρη, σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της εστίασης, δημοσιεύουμε εδώ μερικές χρήσιμες πληροφορίες:

Ενημερωτικό σημείωμα για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε εστιατόρια και καφέ στο Βέλγιο 

  • Το ελάχιστο επιτρεπόμενο ωρομίσθιο είναι 12€. Μετά τις κρατήσεις για ασφάλεια υγείας, σύνταξη και φόρους, το ελάχιστο καθαρό ωρομίσθιο κυμαίνεται ανάμεσα στα 7-9€. 
  • Μέλη των συνδικάτων του τομέα μπορούν να είναι όλοι οι εργαζόμενοι του τομέα ανεξάρτητα από το αν ο εργοδότης τους δηλώνει ή όχι. Η συνδρομή κοστίζει 9€ το μήνα. 
  • Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος δε δηλώνεται κανονικά και δεν του παρέχεται ασφάλεια υγείας κλπ., τα συνδικάτα μπορούν να αναλάβουν όλο το κόστος προσφυγής στα δικαστήρια. Ο εργαζόμενος πρέπει να έχει αποδείξεις για τις ώρες και μέρες που εργάστηκε: να έχει κρατήσει ή φωτογραφήσει αποδείξεις ταμείου με τα ωράρια ή τα σημειώματα εφορίας. Πρέπει επίσης να είναι μέλος του συνδικάτου για δύο χρόνια, αλλιώς το συνδικάτο εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά για να αποφασίσει αν θα αναλάβει τη δίκη.

    Αν οι αποδείξεις αυτές υπάρχουν, κατά 95% το δικαστήριο κερδίζεται και καταβάλλονται στον εργαζόμενο οι μη καθαροί μισθοί που του οφείλονται. Δεν υπάρχει ωστόσο νόμος που να τον διασφαλίζει από εκδικητική απόλυση του εργοδότη μετά το δικαστήριο, ή να υποχρεώνει τον εργοδότη να τον προσλάβει ξανά. 
  • Σε περίπτωση ατυχήματος στη δουλειά ή το δρόμο προς ή από αυτή, πρέπει να υπάρχει απόδειξη ότι την ευθύνη είχε ο εργοδότης ή κάποιος τρίτος, για να καλυφθούν τα έξοδα από την ασφάλιση υγείας ή να γίνει δικαστήριο. 
  • Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ανώνυμης καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά ο καταγγέλλων δεν ενημερώνεται επίσημα για τα αν διενεργήθηκε έλεγχος και ποια ήταν τα αποτελέσματά του. 

    ΠΗΓΗ: solidarity-greece.blogspot.be

Δεν υπάρχουν σχόλια: