Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Thank you, Mr. Fry.

Stephen-Fry_1759789b

Τα φιλελληνικά αισθήματα του Stephen Fry ήταν γνωστά, αλλά το κάτι σαν μανιφέστο που συνέθεσε χθες για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν, στους Έλληνες.

Ο Fry ξεκινά το άρθρο του με τον τίτλο "Μια ταπεινή πρόταση" και προλογίζει την ιδέα του ως έναν φόρο τιμής στη ζωή του επίσης γνωστού φιλέλληνα Christopher Hitchens που πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και ως μια κίνηση βοηθείας προς τους "καλούς μας φίλους (Έλληνες) που βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση".
Αφού τελειώνει την εκτενή του αναφορά στην ιστορία του Παρθενώνα, τονίζει ότι τα μάρμαρα αφαιρέθηκαν επί Τουρκοκρατίας από τον Λόρδο Έλγιν, ενώ παραθέτει και το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα για "τον περήφανο λαό των Ελλήνων".
Με αφορμή την καμπάνια του Κάμερον για ανόρθωση του εθνικού αισθήματος των Βρετανών, ο Fry αναφέρει πως κανένας συμπατριώτης του δεν μπορεί να νιώθει ουσιαστικά περήφανος αν δεν επιστραφούν τα μάρμαρα, ενώ χαρακτηρίζει "δικτατορική" την πολιτική της χώρας του σχετικά με τα μάρμαρα.
Με τέτοιο πάθος, ο Fry είναι ικανός να ξυπνήσει όχι μόνο τους Άγγλους, αλλά και αρκετούς Έλληνες αρμοδίους. Thank you, Mr. Fry..

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: