Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ελλάδα: τζάκποτ 600 εκατ. ευρώ για την Goldman SachsΓια
πρώτη φορά, δύο από τους κύριους πρωταγωνιστές,Χριστόφορος Σαρδέλης, επικεφαλής του γραφείου της διαχείρισης του χρέους στην Αθήνα, μεταξύ 1999 και 2004, και ο ΣπύροςΠαπανικολάου, ο διάδοχός του μέχρι το 2010, αναφέρουν δημοσίως την συναλλαγή, η οποία επέτρεψε στην Ελλάδα να κρύψει την έκτασητου χρέους της.

Η συναλλαγή ήταν η ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, που εκφράζονται σε δολάρια και σε γιεν, ευρώ με ισοτιμία ένα σκιά για να μειώσει το χρέος της κατά 2%, λένε οι πρώην υπάλληλοι Ελληνικό.Αλλά, όπως αναγνωρίζεται Σαρδέλης, οι υπηρεσίες του δεν είχαν τα μέσα να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της σύμβασης με την Goldman Sachs τον Ιούνιο του 2001. Και φανταστείτε ότι σε τέσσερα χρόνια, μέσω ενός υποπροϊόντος που αποσκοπούν στη συγκάλυψη του δανείου, το χρέος που η Ελλάδα στην Goldman Sachs θα άλμα 2,8 δισεκατομμύρια έως 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

11 Σεπτέμβρη 2001

Κατά τη στιγμή της υπογραφής, αναγνωρίζει Σαρδέλης, η ανταλλαγή είχε εμφανιστεί ευεργετική για τη χώρα του για την επενδυτική τραπεζική. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο πράγματα ανατίναξε το κόστος της ενέργειας για την Ελλάδα. Πρώτον, η πτώση της αγοράς ομολόγων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η οποία, λόγω του τύπου που επιβάλλονται από την Goldman Sachs, έχει ζυγιστεί για τις επιστροφές. Στη συνέχεια, η επιλογή από την τράπεζα το 2002, ένας νέος δείκτης κάθεται στον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ έχει αποδειχθεί καταστροφικά.

Μια άλλη αποκάλυψη, Loudiadis Άντι, ο τραπεζίτης της Goldman Sachs στο τέλος αυτής της υπόθεσης, δεν επιβλήθηκε λόγω της ελληνικής καταγωγής του, αλλά επειδή η Αθήνα είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μιας παρόμοιας σύμβασης που προσφέρονται από έναν ανταγωνιστή 1999!

«Οι ανταλλαγές ήταν μία από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ», απαντά η Goldman Sachs, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο συνδυασμένος αντίκτυπος αυτής της ανταλλαγής περιορίστηκε σε μείωση κατά 1,6 σημείο του δημόσιου χρέους, ο τελευταίος από το 105,3% στο 103,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

"Για πρώτη φορά, Έλληνες αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην ανταλλαγή της Goldman συζήτησε το κόστος της συναλλαγής αυτής. Goldman ποτέ δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρατίθενται από τον πελάτη του», εξηγεί ο κ. Ντάνμπαρ. Το 2003, αποκάλυψε το ρόλο της βρετανικής μηνιαίο περιοδικό του κινδύνου της Goldman για τη σύνθεση των λογαριασμών στην Ελλάδα.

http://diama4-be.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: