Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

'Η μνημόνια ή δημοκρατία. Του Στέλιου Κούλογλου

Καταγράφοντας την εντυπωσιακή πτώση της ΝΔ και την εξ ίσου εντυπωσιακή εκτόξευση των «Ανεξάρτητων Ελλήνων»,η χθεσινή δημοσκόπηση της Vprc ήρθε να επιβεβαιώσει τον κανόνα που επαληθεύθηκε διεθνώς, σε όλες τις χώρες στις οποίες εφαρμόστηκε η νεοφιλελεύθερη συνταγή του ΔΝΤ: τα επαχθή μέτρα που την συνοδεύουν, δεν μπορούν να εφαρμοστούν παρά σε συνθήκες αντιδημοκρατικής εκτροπής.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η ΝΔ πληρώνει την υποστήριξη του Μνημόνιου ΙΙ υποχωρώντας, στην πρόθεση ψήφου, κατά 5 μονάδες μέσα σε ένα μήνα. Ο Π.Καμμένος καίει όχι μόνο την ΝΔ αλλά και τον μέχρι πρότινος φιλοκυβερνητικό ΛΑΟΣ, για τον οποίο η πιθανότητα να μην περάσει το όριο του 3% για την είσοδο στην Βουλή,είναι πλέον περισσότερο από υπαρκτή. Το μνημόνιο είναι η λυδία λίθος που καθορίζει τις επιδόσεις των κομμάτων: η μικρή πτώση της «Δημοκρατικής Αριστεράς» πρέπει να οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, και στην διευκρίνιση ότι αποδέχεται την διεθνή συμφωνία για το Μνημόνιο ΙΙ και θα επιδιώξει να την αναδιαπραγματευθεί.

Η πτώση της ΝΔ δημιουργεί ερωτηματικά για το αν το ΕΚΑ («Ενιαίο Κόμμα των Αγορών»), δηλαδή ο συνασπισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα διαθέτει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ερχόμενη Βουλή. Στη περίπτωση που το ΕΚΑ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ανοιχτή πολιτική κρίση. Ακόμη όμως και αν ο στόχος τελικώς επιτευχθεί, κάτω από το βάρος των γνωστών διλημμάτων που θα τεθούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την προεκλογική περίοδο(ή μνημόνιο ή χρεοκοπία, το μνημόνιο είναι μονόδρομος γιατί παραμονεύει η δραχμή κλπ), θα πρόκειται για μια ασταθή και ευάλωτη κυβέρνηση.

Δεν είναι μόνο ότι το νέο υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί αμέσως να πάρει εξαιρετικά αντιδημοφιλή μέτρα, τα οποία θα έχουν αποκρύψει από τους ψηφοφόρους την προεκλογική περίοδο. Είναι κυρίως το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από την ίδια δημοσκόπηση, αντίθετη με το μνημόνιο είναι η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών. Μόνο το 8% πιστεύει ότι «το Μνημόνιο II αποτελεί σε γενικές γραμμές μια σωστή πολιτική προκειμένου η χώρα να βγει από την οικονομική κρίση», ενώ το 54% θεωρεί ότι πρόκειται για λάθος πολιτική και τάσσεται υπέρ της απεμπλοκής απ αυτό!.(δες πίνακα στο τέλος)


Πηγαίνοντας κόντρα στην πλειοψηφία, η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει περίοδο χάριτος και η χώρα θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με μια νέα πολιτική κρίση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Σόιμπλε υπέδειξε εμμέσως και χθες ότι οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν, δηλώνοντας ότι είναι μεν δικαίωμα των Ελλήνων αλλά…

Σε καμιά από τις χώρες όπου εφαρμόστηκαν οι συνταγές του ΔΝΤ δεν τηρήθηκαν οι δημοκρατικοί κανόνες. Στην Λατινική Αμερική συνδυάστηκαν με βίαιες πολιτικές αναταραχές, ανατροπές κυβερνήσεων και ευρείας έκτασης καταστολή. Στην Ευρώπη, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 80 η κυρία Θάτσερ προσπάθησε να επιβάλλει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο στην Μεγάλη Βρετανία, είδε την δημοτικότητα της κυβέρνησης της να γκρεμίζεται. Χρειάστηκε να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα, που πήραν την μορφή του πολέμου με την Αργεντινή για τα νησιά Φώκλαντς, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές του 1983.

Ελάχιστοι ψηφοφόροι θα ψήφιζαν, υπό κανονικές συνθήκες, για την περιστολή των δικαιωμάτων και των αμοιβών τους, ώστε να ωφεληθεί μια οικονομική ολιγαρχία. Η εφαρμογή των παρόμοιων, επαχθών μέτρων στην Ελλάδα, οδηγεί αναγκαστικά σε δημοκρατική εκτροπή, γιατί μόνο μια έκτακτη κατάσταση μπορεί να τα επιβάλλει. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι Μνημόνιο η χρεοκοπία, αλλά Μνημόνιο ή Δημοκρατία.

http://tvxs.gr/news/omada-tvxs/i-mnimonia-i-dimokratia-toy-stelioy-koylogloy

Δεν υπάρχουν σχόλια: