Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

εθνικοποιούμε τις απώλειες, αλλά ιδιωτικοποιούμε το κέρδος?


ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ from Yorgos Avgeropoulos on Vimeo.Ο Πρόεδρος της Ισλανδίας εξηγεί γιατί αποφάσισε να μην υπογράψει το νόμο σύμφωνα με τον οποίο το ισλανδικό κράτος θα αναλάμβανε να ξεπληρώσει τα χρέη των τραπεζών προς τους ξένους καταθέτες. Αντίθετα, και παρά τις διεθνείς πιέσεις, κάλεσε σε σχετικό δημοψήφισμα. «Ήταν ένα ερώτημα, εάν οι απλοί πολίτες της Ισλανδίας θα έπρεπε να γίνουν υπεύθυνοι για την αποτυχία μιας ιδιωτικής τράπεζας. Για να το πω διαφορετικά, έχουμε ένα σύστημα όπου εθνικοποιούμε τις απώλειες, αλλά ιδιωτικοποιούμε το κέρδος;», ρωτάει.
http://vimeo.com/37334371


Επίσης:
Μετά από θύελλα πολιτικών αντεγκλήσεων, ξεκίνησε σήμερα η πολυαναμενόμενη δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Ισλανδίας Γκέιρ Χάαρντε. Έγινε, έτσι, ο πρώτος πολιτικός ηγέτης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης, κατηγορούμενος για εγκληματική αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων του!
Δείτε στο απόσπασμα που ακολουθεί, πώς σχολιάζει ο ίδιος ο Χάαρντε την ποινική του δίωξη, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε για το νέο μας ντοκιμαντέρ. Όπως λέει, «δεν μπορούν να βάλουν το σύστημα στη φυλακή!».

Επίσης:
Μη χάσετε τα «Μαθήματα από τους Βίκινγκς», αυτή την Πέμπτη, 8 Μαρτίου, στις 22.00, στη ΝΕΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: