Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Βρετανικό κίνημα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό



british_mps
Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

 
 33 Βρετανοί βουλευτές, συνδικαλιστικοί ηγέτες και ακτιβιστές κυρίως από το χώρο της αριστεράς ανακοίνωσαν στο Λονδίνο ότι θα οργανώσουν μία Ευρωπαϊκή Εκστρατεία Αλληλεγγύης και συλλογή υλικής βοήθειας για τους Έλληνες πολίτες, σε σύμπραξη με παρατάξει, συνδικάτα και κόμματα στη γηραιά ήπειρο. Καθοδηγούμενοι από τη βαρύνουσα φυσιογνωμία του βετεράνου αριστερού πολιτικού Τόνι Μπεν, οι συνυπογράφοντες τη διακήρυξη του κινήματος τονίζουν ότι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των Μίκη Θεοδωράκη και Μανόλη Γλέζου για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μετώπου υπεράσπισης του ελληνικού λαού έναντι των απαιτήσεων της τρόικα.
Οι Βρετανοί που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία τονίζουν ότι οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να υποχρεωθούν να πληρώσουν μια κρίση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι. Σημειώνουν ότι το διεθνές κεφάλαιο κλέβει την περιουσία της χώρας και αποσυνθέτει τον κοινωνικό της ιστό. Προειδοποιούν ότι η πολιτική που ασκείται από τους πιστωτές στην Ελλάδα θα ακολουθήσει και στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, υπενθυμίζοντας ότι και στη Βρετανία η κυβέρνηση απειλεί την οικονομία με την αυστηρή πολιτικής λιτότητας.
Η ανταποκρίτρια του Γκάρντιαν στην Αθήνα, εν τω μεταξύ, αναρωτιέται κατά πόσο το λίκνο της δημοκρατίας έχει ξοφλήσει, καθώς η Ελλάδα κείτεται χρεοκοπημένη, ταπεινωμένη και πυρπολημένη.
Η Έλενα Σμιθ γράφει ότι ενώ τόσα χρόνια μετά την πτώση των στρατιωτικών δικτατόρων η κρίση για κάποιους είναι σχεδόν τόσο άσχημη όσο και το μακρύ σκοτάδι της επταετίας, είναι ακόμα αδύνατο να διαδηλώσει κανείς στην καρδιά της δημοκρατίας. Αναφέρεται στη στάση της ελληνικής αστυνομίας και στο καταστρεπτικό έργο των γνωστών νεαρών. Κάνει λόγο για μια χώρα στα όρια της ακυβερνησίας, με πολιτικούς πανικόβλητους και αναξιόπιστους, θεσμούς που υπολειτουργούν και ένα λαό απεγνωσμένο, αλλά με διάθεση να αντισταθεί. Η δημοσιογράφος του Γκάρντιαν σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι αυτό που κρατά την πτώχευση μακριά, την ώρα που οι πολίτες κάνουν λόγο για εμπόλεμη κατάσταση, είναι ο φόβος για τις συνέπειές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: